Asslamualaikum And Salam Sejahtera.
Amacam sambutan raya aidilahda you all semua. Best tengok lembu, kerbau, kambing dikorbankan. I takut nak gi tengok secara langsung depan mata korban ni so duduk rumah tengok korban dalam tv je la.
Sebelum ni I ada cuba-cuba buat Popia Mini Milo kan. First trial katakan tapi tetap menjadi. And now I nak bagitau cara buatnya. Sangatla senang. Sehari boleh dapat berbakul-bakul yea. kalau rajin la kan.
Ni kulit popia yang I gunakan. Jenama KG Pastry. Halal yang penting. =)
So kulit popia yang empat segi besar tu I potong 4. Jadi la empat segi kecik lagu tu. Tapi selalunya orang tak potong kulit popia tu, mereka biarkan sekeping besar kulit popia tu. I potong sebab I nak jadikan popia mini I kecik, namapun mini kan. =) Ikut citarasa masing-masing yea.
Kulit popia yang dah potong kecik tu you all gulung dia yea. Jangan gulung padat sangat yea, nanti kulit dalam tak garing pulak. You all gulung sampai hujung and sapukan hujung kulit dengan air untuk jadikan seperti gam. Gam supaya tak terbuka kulit popia you all tu.
Dah gulung cantik and cun-cun tu you all boleh la gunting gulungan batang kulit popia tu. Gunting menyerong and ikut besar mana you all nak.
Lepas tu bolehla you all goreng popia mini tu. Goreng dengan minyak yang banyak and sampai garing. Tak perlu goreng lama sangat yea. Nanti hangus pulak kulit popia you all tu. Goreng agak-agak luar dalam kulit popia masak. =)
Dah siap goreng, toskan sampai kering and tak berminyak. Sejukkan kulit popia. Dah agak-agak sejuk suam-suam tu you all bolehlah gaulkan kulit popia mini ni dengan gula halus and milo/horlick/nestum/susu tepung madu (Blend sampai halus mulus yea)
Jeng jeng jeng. Dah siap digaul dengan gula and milo. I taruh banyak milo sampai makan pun tak ingat dunia. Hehehehe. So you all boleh la cuba nanti yea. Sangat la senang. Ni adik I umuq 12 tahun pun boleh buat. Selamat mencuba. =)
No comments:
Post a Comment